9 Ultieme Insider-Tips om te Besparen op je Reis door Zuid-Afrika
We horen je al denken: Zuid-Afrika is toch geen duur land? Nee, absoluut niet! Maar wat we kunnen besparen, is altijd mooi meegenomen, toch? Wij hebben 6 weken de mooie wegen van Zuid-Afrika verkend met de auto. Wat een prachtig land! Wil jij ook een roadtrip maken door Zuid-Afrika? Hieronder vind je enkele tips om (véél) te besparen. Tips die wij zelf hebben uitgeprobeerd of tips die we al doende achteraf hebben opgesteld.
1. Huur een kleine auto
De meeste mensen gaan ervan uit dat je in héél Afrika (en dus ook Zuid-Afrika) een 4×4- wagen nodig hebt. In Zuid-Afrika is dit NIET het geval! Wij kozen zelf voor een Economy-wagen 🚘 (de goedkoopste categorie) bij het verhuurbedrijf Sunny Cars. We kregen een kleine Chevrolet waar we het hele land mee doorkruist hebben. Was er plaats genoeg in de auto? Zeker weten! Wij waren op een bepaald moment met 3 volwassen personen met (veel) bagage + winkelzakken vol eten en drinken aan het reizen. En toch hebben wij nooit een krap of benauwd gevoel gehad in deze auto.
Waren er wegen in slechte staat? Absoluut! Natuurlijk zijn ook wij kleine zandweggetjes en wegen met potholes tegengekomen. Misschien voelden we dit wat meer dan in een stevige SUV, maar ons karretje heeft ons overal veilig door geleid zonder enige autopech of ongevallen.
Wij hebben eens vergeleken wat je werkelijk bespaart wanneer je het kleinste model huurt tov een SUV. Voor het huren van een wagen à la type “Chevrolet spark” (3 weken lang, inclusief ophalen in Johannesburg en inleveren in Kaapstad) betaal je bij Sunny Cars 551,75 EUR. Wanneer je daarentegen aan dezelfde voorwaarden een SUV huurt, à la type Nissan Qashqai, dan kost je dat 1160,33 EUR! Toch wel een verschilletje, denk je niet?
2. Wild Card?
Wijzelf hebben op voorhand zo een Wild Card aangeschaft. Dit vooral omdat wij op onze 6 weken een hele resem parken in het vooruitschiet hadden. Uiteindelijk hebben we dan ook zeker een tiental parken gedaan (sommige zelfs 2x). Maar toch, als ik achteraf uittel wat we dan bespaard hebben, is dit bijna niets. Een wild card kost namelijk iets meer dan 250 euro voor 2 volwassenen. De inkom van de parken verschilt nogal: voor het alombekende Kruger betaal je bijvoorbeeld net geen 20 euro pp. Voor het Hluhluwe Park in St. Lucia betaal je een pak minder; nog geen 10 euro pp. Je kan dus eigenlijk best zelf op voorhand uitrekenen welke parken je gaat doen en hoeveel deze ongeveer kosten. Want meer dan 125 euro pp besteden aan de parken (dan heb je pas winst op de wild card), is eigenlijk echt al veel.
Wanneer kan je zeker best een Wild Card aanschaffen?
✔️ Wanneer je van plan bent om in enkele parken te overnachten. Omdat je voor elke dag dat je daar bent, de dagtoegang moet betalen: bv. indien je 2 nachten verblijft in Kruger, betaal je 3X de inkom.
✔️ Wanneer je van plan bent om hetzelfde jaar nog eens terug te komen naar Zuid-Afrika. De Wild card is een volledig jaar geldig.
✔️ Wanneer je extreem veel parken gaat bezoeken!
3. Geen Woolworth’s
Ben je van plan om ook eens zelf te koken wanneer je de kans krijgt? Wanneer je dan in de Woolworth’s belandt om inkopen te doen, kan je er zeker van zijn dat je beter was gaan uiteten. De prijzen van de Woolworth’s kan je vergelijken met deze van een Carrefour Express of een nachtwinkel. Natuurlijk vind je er heerlijke dingen, maar daar betaal je ook voor. Als je dan toch eens zelf wil koken, kan je beter naar de Pick and Pay gaan (net zoals het merendeel van de lokale bevolking doet).
4. Gewoon een self drive
Denk je dat je met je eigen autootje en zonder gids niet genoeg dieren kan zien? Mis! Wij hebben enorm veel dieren zelf gespot. Zorg wel voor een goede verrekijker en houd je ogen constant op de omgeving gericht. Hoe meer parken je bezoekt, hoe meer ervaring je krijgt in het spotten van dieren. Daarbij zie je meestal ook wel wanneer er iets speciaal (meestal eentje van de big five) gespot is. Hier staan de lokale gidsen met hun jeep stil, alsook vaak vele andere toeristen. Als je dieren dan toch nog niet zelf hebt gevonden, boek dan een begeleide safari. Een luipaard is bijvoorbeeld vaker ’s nachts te zien dus een “nightdrive” is dan wel handig.
💡 Een gouden tip: indien mogelijk, schrijf je in op de Whats-app groep van een park. Daarin worden de dieren die gespot worden, onmiddellijk toegevoegd met hun precieze locatie.
5. Vergelijk verschillende organisaties voor activiteiten
Wil je een activiteit boeken die wat meer kost, zoals bv. skydiven of een ‘whalewatching tour’. Vergelijk dan de aanbieders online. Vaak zit er toch wel wat prijsverschil op en uiteindelijk doen alle aanbieders vrijwel hetzelfde.
6. Airbnb + booking.com (vergelijk de beste opties) + genius
Wanneer je op zoek bent naar een accommodatie, vergelijk dan eens de prijzen op booking.com en Airbnb. Het kan zijn dat je in bepaalde steden, vb. Kaapstad, minder betaalt voor een overnachting via Airbnb dan voor een hotelovernachting via Booking. Ook kan het een welkome afwisseling zijn om dan eens in de huiselijke sfeer van een appartement te verblijven en dan weer eens in een hotel.
Let wel: indien je voldoende reserveringen maakt via Booking.com, word je automatisch “Genius” en dan krijg je vele voordelen zoals kortingen, late uitchecktijd en veel meer. Wij waren met 3 personen en we boekten soms om de beurt zodat we de korting van 15 euro van Booking konden gebruiken. Dit was een korting die je kreeg wanneer je vrienden uitnodigt, die dan ook boeken via die link. Bij Airbnb vind je hetzelfde principe. Als je dit vaak gebruikt, kan je gerust 100 euro uitsparen wat toch ook weer de moeite is!
7. Neem zelf een GPS mee
Dit hadden wij gelukkig voor onze reis al bedacht! Vele mensen denken er niet aan om dit mee te nemen, maar het loont wel de moeite. Voor een extra GPS die je huurt bij Sunny Cars, betaal je per week 43 euro. Voor een reis van 3 weken, kom je dan al uit op een kleine 130 euro. Hiervoor koop je zeker al een goede standaard GPS.
8. Bewaar je bonnetjes van Hop on Hop off
Wil je net zoals ons soms eens gewoon op een bus stappen en je op die manier laten vervoeren naar alle bezienswaardigheden? Spring dan op een Hop on Hop off bus. Wij hebben dit gedaan in Johannesburg en Kaapstad en we vonden dit zeker wel eens de moeite. Hoe kan je hier besparen? Houd je bonnetje van de bus bij! Bij je volgende rit op een Hop on Hop Off bus, krijg je 10 % korting. Niet veel zeg je? Toch de prijs van een lekkere tas koffie ☕.
9. Koop ter plekke
Last but not least, in Zuid-Afrika kan je alles kopen! Doe dus geen moeite om nog een reisstekker of zonnecrème te kopen voor je reis. Doe dit gewoon daar. De voordelen:
✔️ Je moet niet met al die spullen sleuren in je valies.
✔️ Je betaalt daar een pak minder.
✔️ Je steunt de lokale economie.
Een win-win-win – situatie dus!
Hebben jullie zelf nog tips of of heb je ervaring met onze tips? Laat het ons weten in de comments! Heel erg veel plezier in Zuid-Afrika 😍🌍!